Geschikte apparatuur

Koptelefoon:
Een voorwaarde voor een getrouwe weergave van JIAS-muziek is het gebruik van een koptelefoon van goede kwaliteit met de volgende eigenschappen:

-Stereo afspelen

-Mogelijk rond de oren (“over-ear”), niet op het oor (“on-ear”)

-Overdracht via kabel (geen Bluetooth- of andere radioverbindingen)

-Frequentiebereik tussen 20 en 20.000 Hertz (de meeste in de handel verkrijgbare hoofdtelefoons voldoen  aan dit criterium)

De Johansen gehoortraining heeft de meeste kans van slagen als de koptelefoon via kabel is aangesloten op de muziekbron (bijvoorbeeld cd-speler / pc / smartphone / tablet). Overdracht via radio (bijv. Bluetooth) kan ertoe leiden dat de frequentie specifieke muziek niet voldoende stabiel wordt uitgezonden of zelfs kan worden veranderd. In dat geval kunnen er zeker niet de gewenste resultaten worden bereikt.

Actieve ruisonderdrukking is niet vereist voor de Johansen-gehoortraining, aangezien deze systemen niet alle externe geluiden onderdrukken (vooral niet de hoge, spraakrelevante frequentie bereiken). Koptelefoons met deze functie kunnen echter wel worden gebruikt.

Actuele koptelefoonmodellen vindt u in speciaalzaken of in online winkels.  Er zit veel prijsverschil tussen de verschillende aanbieders. Om hier een overzicht van te krijgen raadpleeg de website www.kieskeurig.nl.
Verdere aanbieders zijn: www.baxshop.nl, www.bol.com, www.mediamarkt.nl, e.d.

Lijst koptelefoons:
AKG K 52 / AKG K 72 / AKG K 92
Roland RH 5 / Roland RH A7
Sony MDR-ZX 310  /  Sony MDR-XD 150 / Sony MDR-7506
Superlux HD-681
Sennheiser HD 205-II / Sennheiser HD 206 / Sennheiser HD 300 / Sennheiser HD 559
Audio Technica ATH-M30X

Over het algemeen moet de muziek, indien mogelijk, in een rustige en prikkelarme omgeving worden gehoord om het best mogelijke resultaat te bereiken.

Om de muziek af te spelen kan er gebruik worden gemaakt van een cd-r-compatible stereo-cd-speler of een smartphone / tablet met koptelefoonaansluiting. De smartphone is tegenwoordig uitermate geschikt voor het beluisteren van de muziek. De muziek wordt precies afgespeeld zoals die is samengesteld.   

Dit kan niet het geval zijn als er gebruik wordt gemaakt van een MP-3 speler. Sommige MP-3 spelers zetten de muziek om in MP-3 formaat. In dat geval worden er wijzigingen aangebracht in de muziek. Ook dan zal het gewenste resultaat niet gehaald worden.